Paracress: Naravna alternativa botulinum toksinu

Inhaltsverzeichnis

1. Kaj je paracress?

Parakresa je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike. Znana je po svojem anestetičnem učinku, zato jo v angleško govorečih državah imenujejo "toothache plant". Pogosto uporabljeno nemško ime "Parakresse" nakazuje, da spada med križnice, vendar temu ni tako. Prej spada med sestavljene rastline, ki so ena od vrstno najbogatejših rastlinskih družin v Evropi.

V zahodni kulturi je rastlina medtem zaslovela kot čudežno zdravilo proti staranju. Predvsem pozitivne izkušnje s parakreso so bile že prej. Kot sestavina kreme ali seruma s paracreso je primerna za zrelo kožo in dokazano zmanjšuje gube.

2. Od kod izvira parakresa?

Parakresa izvira iz Peruja, danes pa jo gojijo predvsem v tropski Braziliji in velja za zdravilno rastlino. Vendar je tam znana pod imenom Jambú. To je še en razlog, zakaj je za parakreso pomembno sončno in toplo mesto, če jo želite gojiti sami in iz nje pripraviti parakresino kremo. Z nekaj spretnosti lahko celo sami izdelate serum iz paracresa.

3. Videz rastline

Listi zelnate rastline so trikotni, jajčasti ali srčasti in imajo delno koničast listni rob. Steblo je dolgo od dva do šest centimetrov in pol. Cvetovi so cevasti z rdečkastimi listi. Nemški vzdevek "Husarenknopf" je nastal zaradi oblike cvetnih glavic.

AdobeStock 261268866.jpg Anti-Falten Creme

4. Sestavine kozmetike rastejo na vašem vrtu

Če želite na vrtu posaditi krešo, je najbolje, da to storite sredi maja. Takrat so temperature zadostne, saj zmrzal ne mara južnoameriške rastline. Semena morajo ostati na površini zemlje, saj za kalitev potrebujejo sončno svetlobo. Izkušnje s parakreso kažejo, da se semena najbolje razvijejo pri temperaturi med 18 in 22 stopinjami, kalivost pa traja približno dva tedna. Za rast sta pomembna vlažna zemlja in prostor na soncu. Korenine se ne smejo nikoli izsušiti, zato je pomembno redno zalivanje - zlasti poleti. Za gnojenje uporabljajte samo organska gnojila. Med julijem in oktobrom lahko rastline pobiramo.

Če želite izdelati lastno kremo za parakreso in rastlino gojiti več let, se temperatura ne sme spustiti pod deset stopinj. Za zimske mesece je običajno najprimernejši rastlinjak. Zato je rastlina precej zahtevna za vzdrževanje. Na vrtu zavzame veliko prostora, saj v višini od 15 do 30 centimetrov pokriva tla kot preproga.

Rumeni cvetovi so odličen barvni odtenek na vsakem vrtu ali v vazi, niso pa le odlična sestavina seruma iz parakresa.

5. V kuhinji

Jambú je odlična sestavina zlasti v kuhinji, saj listi dodajo jedem pikanten okus. V surovi obliki so primerni za solate, posušeni pa za aromatiziranje omak.

6 Uporaba parakresse

6.1 Kozmetično področje

Izkušnje s parakreso kažejo, da je njena uporaba v kozmetiki upravičena. Zakaj? Rastlina vsebuje aktivno sestavino spilantol. Ta ima paralizirajoč učinek in lahko zmanjša krčenje mišic. Zlasti na obrazu je bil že dokazan blag učinek naravnega botulinum toksina. Dokazano je, da krema Paracress pomaga pri sproščanju obraznih potez in lahko celo ublaži hude gube. V obliki paracressovega seruma lahko aktivna sestavina razvije svoj učinek tudi pod ličili. Pozitiven stranski učinek: spilantol spodbuja nastajanje kolagena v koži. Kolagen zagotavlja elastičnost in čvrstost. Zaradi naravnega procesa staranja se proizvodnja kolagena zmanjša. Na tej točki je serum Paracress še posebej primeren. Uporabniki poročajo o svojih pozitivnih izkušnjah s paracressom in naravnim učinkom paracressove kreme.

Biotulin anti aging produkte 1 1 Anti-Falten Creme

Redna uporaba seruma paracress kožo napolni, zgladi in napne.

Kako deluje? Spilantol, sestavina, ki je podobna botulinum toksinu, je naravno sredstvo za zmanjševanje gub. Medtem ko botulinum toksin običajno popolnoma paralizira mišice na obrazu in tako skorajda ne dopušča obrazne mimike, ima spilantol veliko bolj naraven učinek. Krema Paracress je nežen, neinvaziven način za preprečevanje ali zmanjševanje gub.

6.1.1 Kaj je spilantol?

Ta oljnata tekočina ima anestetične lastnosti. Poleg brazilske rastline jambú je dobavitelj naravnega botulinum toksina tudi cvetoča rastlina Heliopsis longpipes. Ker pa je parakresa veliko bolj razširjena, je primernejša. Njene cvetne glave vsebujejo 1,2 odstotka spilantola. Že ta majhna količina zadošča, da povzroči blago anestezijo ustreznih mišic. V kombinaciji s kremo iz parakresa deluje podobno kot botulinum toksin: sprosti mišice, ki tvorijo gube.

Spilantol lahko zaradi svoje kompaktne strukture prodre globoko v kožo: prodre skozi roženico, se kopiči v koži in lahko zavira kontrakcije. Vendar do popolne paralize kot pri botulinum toksinu pri uporabi kreme ali seruma Paracress ne pride. Smeh in drugi izrazi obraza so zato še vedno mogoči - brez stranskega učinka nastanka gub.

6.1.2 Primerjava z botulinumtoksinom - kaj je boljše?

Toda kako se Spilanthol v resnici primerja s "pravim" botulinum toksinom? Kakšne prednosti ponuja?

Kot že vemo, paracress podobno kot botulinum toksin zmanjšuje mišično aktivnost. To napne kožo in prepreči nastanek gub. Vendar medtem ko botulinum toksin skoraj popolnoma paralizira mišice za več mesecev, to ostane pri uporabi krem paracress. Spilantol ne povzroči popolne paralize, temveč le zavira krčenje. Vaš obraz zato ni videti kot maska in "zamrznjen", temveč je še vedno naraven. Botulinum toksin je po svojem načinu delovanja veliko bolj agresiven kot serum s paracressom. Ko ga enkrat vbrizgamo, ga ni mogoče vrniti v prejšnje stanje. Čeprav je zdravljenje z botulinumtoksinom minimalno invazivno, je še vedno poseg in zahteva strokovno znanje lečečega zdravnika. Tudi zato so izkušnje z zdravilom Paracress, zlasti pri ženskah, zelo pozitivne.

Lokalni anestetični učinek kreme Parakresse nastopi hitro in običajno traja nekaj ur. Izkušnje z zdravilom Parakresse kažejo, da je zagotovljeno hitro prodiranje v kožo, zlasti pri liposomalni formulaciji.

Liposomske formulacije zapirajo tekočine v lipidni mehurček. Katere tekočine so to, je za liposom nepomembno. To so lahko hranila, minerali ali vitamini. V primeru zdravila Jambú je aktivna sestavina zaprta v liposomu. Sinteza omogoča boljši prenos aktivne sestavine do cilja.

Pri uporabi na občutljivi koži se lahko začasno pojavi rdečica. Zato morate paracressovo kremo začeti uporabljati počasi. Če jo uporabljate redno, lahko zmanjšate odmerek. Učinek zmanjševanja gub ostaja enak. Preveliki odmerki - za razliko od botulinum toksina - niso kritični ali povezani z negativnimi učinki.

6.1.3 Izdelki v kozmetičnem sektorju

Številni kozmetični izdelki zdaj vsebujejo spilantol kot sestavino. Pozitivne izkušnje z izdelki iz paracresse govorijo same zase. Zlasti zelo učinkovit serum paracress upravičuje svoj sloves. Številni proizvajalci v kozmetični industriji, kot je Biotulin, so sami odkrili južnoameriško rastlino in jo z velikim uspehom uporabljajo v svojih izdelkih.

6.2 Medicinski sektor

Medicina poroča tudi o pozitivnih izkušnjah s paracressom. V tradicionalni medicini je jambú znan predvsem kot tako imenovana "rastlina za zobobol". Blaži bolečine zaradi težav z zobmi ali vnetja dlesni in se uporablja kot anestetik pri zobobolu ter kot antipiretik. Še posebej pomaga žvečenje sveže ali posušene rastline ali uporaba izvlečka. Inki v Peruju so jambú že stoletja uporabljali pri zdravljenju zobobola. Tudi v Indiji poznajo analgetični učinek. Izvlečki se uporabljajo kot analgetični ustni gel brez znanih stranskih učinkov.

Rastlina ima tudi diuretični učinek. Odvečna voda se tako lahko odplakne iz tkiv. Ker je urin ob zaužitju jambuja rahlo zakisan, lahko raztaplja sečne kamne.

Ayurvedska medicina z izvlečkom parakresa zdravi tudi kožne bolezni, kot sta krastača in luskavica. Poleg tega se uporabljajo cvetne glave, korenine in listi. Skorbut lahko preprečimo tudi z izvlečkom in koreninami rastline. "Mornarsko bolezen" povzroča pomanjkanje vitamina C in prinaša utrujenost, mišično šibkost, bolečine v sklepih in mišicah, izpuščaje na nogah in krvaveče dlesni.

V Afriki in Indiji se jambú v kuhani obliki uporablja za tradicionalno zdravljenje malarije. Spilantol se je izkazal za posebno učinkovitega.

Pri revmatičnih boleznih so prizadeti sklepi in vezivno tkivo. Listi rastline se tradicionalno uporabljajo kot tonik za zdravljenje revmatizma in protina.

Jambú lahko celo olajša hude bolezni prebavil, kot sta dizenterija ali zaprtje. Zlasti v jugovzhodni Aziji je rastlina znana po svojih učinkih. Jemanje izvlečka ščiti pred prehladom ali gripo in njunimi spremljajočimi simptomi. Poskusi so pokazali tudi, da ima sestavina Spilanthes močan protivnetni učinek. Poleg tega je bilo mogoče dokazati znatno povečan prag bolečine. Tako rastlina nima le protivnetnih lastnosti, temveč tudi analgetični učinek. Če se jemlje Spilanthes acmella - kot je med strokovnjaki poznan paracress -, je imunski odziv telesa dokazano boljši in hitrejši. Paracress je naravno zdravilo za krepitev imunskega sistema.

7 Proizvodnja proizvodov iz paracresse

Sestavine rastline se uporabljajo na različne načine. Vendar je trenutno najbolj priljubljena uporaba v visokokakovostnih kozmetičnih izdelkih, kot je serum s paracreso. Za pridobivanje dragocenih sestavin brazilske rastline obstajajo različne možnosti. Pri tem je izbira ekstrakcijskega sredstva odvisna predvsem od nadaljnje predvidene uporabe. Za kreme iz paracresa je potrebno olje, za vodne snovi pa alkoholni izvleček.

7.1 Ekstrakcija z oljem

Za ekstrakcijo lipofilnih sestavin se lahko uporabi oljni macerat, ekstrakcijsko olje. Poleg parakresa je za izvleček potrebno rastlinsko olje po izbiri. Parakresa je z oljem prekrita več tednov in jo je treba hraniti v zaščitenem prostoru. Večkratno vrtenje ali stresanje posode izboljša vsebnost aktivnih sestavin.

Po približno štirih tednih se olje loči od rastlinskega materiala. Nastali oljni macerat se lahko doda v mazila ali balzame.

7.2 Ekstrakcija z alkoholom

Alkohol lahko ekstrahira lipofilne in hidrofilne sestavine. Pozitiven stranski učinek je, da alkohol ohranja ne le izvleček, temveč tudi kozmetični izdelek. Pri ekstrakciji iz cvetja zadostuje 30- do 40-odstotna vsebnost alkohola. Pomembno je, da uporabite samo etanol.

Proizvodnja je podobna oljnemu maceratu: Svež ali posušen rastlinski material ostane v zaprtem kozarcu približno deset dni in ga je treba vsak dan pretresti.

Po filtriranju s kavnim filtrom je treba filtriranje nadaljevati z laboratorijskim filtrom. Na ta način se izvleček osvobodi vseh nečistoč. Alkoholne rastlinske izvlečke najdemo predvsem v tonikih za obraz, gelih in emulzijah, saj jih ni mogoče uporabiti v kozmetiki, ki temelji izključno na maščobah.

7.3 Ekstrakcija z glicerinom

Gliceroli so primerna alternativa, zlasti kadar je treba ali je treba opustiti alkohol. Pridobivajo se na enak način kot pri ekstrakciji z alkoholom. Namesto alkohola se uporabi glicerin. Slabost glicerola: zaradi večje viskoznosti je filtriranje veliko težje.

7.4 Ekstrakcija s hidrolatom

Hidrolat je stranski proizvod, ki nastane med destilacijo eteričnih olj. V hidrolatu ostane majhen del eteričnega olja. V kozmetiki so hidrolati visokokakovosten nadomestek vode in so zato še posebej primerni za izdelke, ki vsebujejo vodo, kot so toniki ali geli.

7.5 Industrijska proizvodnja

Če se rastlinski izvleček proizvaja v industrijskem obsegu, se ekstrakcija izvaja z najsodobnejšimi postopki v laboratoriju. Pri nežnih postopkih ekstrakcije se ohranijo dragocene sestavine paracresse, ki jih je nato mogoče vključiti v kremo ali serum paracresse.

8 Zaključek

Kreme Paracress imajo številne pozitivne lastnosti. Zlasti na medicinskem in kozmetičnem področju so bili učinki nedvomno dokazani s preiskavami in študijami. V tradicionalni medicini se potencial rastline kaže predvsem v analgetičnih in protivnetnih učinkih. V zahodni kulturi se je parakresa uveljavila kot "naravni" botulinski toksin. Njen nežno paralizirajoči učinek se uporablja kot skrivno orožje v boju proti gubam in deluje brez stranskih učinkov. Nežno gladilni učinek je viden takoj. In dobre izkušnje s paracressom potrošnic dodatno govorijo same zase.

Poskusite Biotulin danes in se prepričajte o učinkih paracressa/spilantola.

Abonnieren Sie unseren Newsletter, um tolle Angebote nicht zu verpassen!

Inhaltsverzeichnis