Paracress: Prírodná alternatíva botulotoxínu

Inhaltsverzeichnis

1. Čo je to paracress?

Paracress je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Je známa svojimi anestetickými účinkami, a preto sa v anglicky hovoriacich krajinách nazýva "toothache plant". Často používaný nemecký názov "Parakresse" naznačuje, že patrí medzi krížovité rastliny, ale nie je to tak. Patrí skôr medzi zložené rastliny, ktoré sú jednou z druhovo najbohatších čeľadí rastlín v Európe.

V západnej kultúre sa rastlina medzitým preslávila ako zázračný liek proti starnutiu. Predchádzajú ju najmä pozitívne skúsenosti s paracressom. Ako zložka parakrezového krému alebo parakrezového séra je vhodná pre zrelú pleť a preukázateľne redukuje vrásky.

2. Odkiaľ pochádza paracress?

Paracress pochádza z Peru, dnes sa pestuje najmä v tropickej Brazílii a považuje sa za liečivú rastlinu. Tam je však známa pod názvom Jambú. Aj preto je pre paracress dôležité slnečné a teplé miesto, ak si ju chcete sami vypestovať a vyrobiť z nej paracressový krém. Pri troche zručnosti si môžete paracressové sérum vyrobiť aj sami.

3. Vzhľad rastliny

Listy tejto byliny sú trojuholníkové, vajcovité alebo srdcovité a majú čiastočne zašpicatený okraj. Stonka je dlhá dva až šesť a pol centimetra. Kvety sú rúrkovité s červenkastými listami. Nemecká prezývka "Husarenknopf" je spôsobená tvarom kvetných hlávok.

AdobeStock 261268866.jpg Anti-Falten Creme

4. Zložky kozmetiky rastú vo vašej vlastnej záhrade

Ak chcete žeruchu vysadiť na záhrade, najlepšie je to urobiť v polovici mája. Vtedy sú teploty dostatočné, pretože mráz juhoamerická rastlina nemá rada. Semená musia zostať na povrchu pôdy, pretože na klíčenie potrebujú slnečné svetlo. Skúsenosti s paracressom ukazujú, že semená sa najlepšie vyvíjajú pri teplote 18 až 22 stupňov s dobou klíčenia približne dva týždne. Pre rast je dôležitá vlhká pôda a miesto na slnku. Korene by nikdy nemali vyschnúť, preto je dôležité pravidelné zalievanie - najmä v lete. Na hnojenie by ste mali používať len organické hnojivá. Od júla do októbra môžete rastliny zbierať.

Ak si chcete vyrobiť vlastný krém na paracress a pestovať rastlinu niekoľko rokov, teplota nesmie klesnúť pod desať stupňov. Na zimné mesiace je zvyčajne najvhodnejší skleník. Preto je rastlina pomerne náročná na údržbu. V záhrade zaberá veľa miesta, pretože pokrýva zem ako koberec vo výške 15 až 30 centimetrov.

Žlté kvety sú skvelým farebným splashom v každej záhrade alebo váze a nielen ako prísada do paracressového séra.

5. V kuchyni

Jambú je skvelou ingredienciou najmä v kuchyni, pretože listy dodávajú jedlám pikantnú chuť. V surovej forme sú vhodné do šalátov, sušené na dochutenie omáčok.

6 Použitie paracress

6.1 Kozmetická oblasť

Skúsenosti s paracressom ukazujú, že jeho použitie v kozmetike je opodstatnené. Prečo? Rastlina obsahuje účinnú látku spilantol. Má paralyzujúci účinok a dokáže znížiť svalové kontrakcie. Najmä v oblasti tváre sa už preukázal jemný účinok prírodného botulotoxínu. Bolo dokázané, že krém Paracress pomáha uvoľniť črty tváre a dokáže dokonca zjemniť silné vrásky. Vo forme paracressového séra môže účinná látka rozvinúť svoj účinok aj pod make-upom. Pozitívny vedľajší účinok: spilanthol stimuluje produkciu kolagénu v pokožke. Kolagén zabezpečuje pružnosť a pevnosť. V dôsledku prirodzeného procesu starnutia sa produkcia kolagénu znižuje. V tomto bode je sérum Paracress obzvlášť vhodné. Používatelia uvádzajú svoje pozitívne skúsenosti s paracressom a prirodzeným účinkom paracressového krému.

Biotulin anti aging produkte 1 1 Anti-Falten Creme

Pravidelné používanie paracressového séra vypĺňa, vyhladzuje a napína pokožku.

Ako to funguje? Spilanthol, zložka podobná botulotoxínu, je prírodný prostriedok na redukciu vrások. Zatiaľ čo botulotoxín zvyčajne úplne paralyzuje svaly v tvári, a tak takmer neumožňuje žiadnu mimiku, spilanthol má oveľa prirodzenejší účinok. Krém Paracress je jemný, neinvazívny spôsob prevencie alebo redukcie vrások.

6.1.1 Čo je spilanthol?

Táto olejovitá kvapalina má anestetické vlastnosti. Okrem brazílskej rastliny jambú je dodávateľom prírodného botulotoxínu aj kvitnúca rastlina Heliopsis longpipes. Keďže je však paracress oveľa hojnejší, je vhodnejší. Jej kvetné hlávky obsahujú 1,2 percenta spilantolu. Aj toto malé množstvo stačí na vyvolanie jemnej anestézie príslušných svalov. V kombinácii s paracressovým krémom pôsobí podobne ako botulotoxín: uvoľňuje svaly tvoriace vrásky.

Spilanthol môže vďaka svojej kompaktnej štruktúre preniknúť hlboko do pokožky: Preniká do rohovky, hromadí sa v koži a môže inhibovať kontrakcie. Pri použití krému alebo séra Paracress však nedochádza k úplnej paralýze ako pri botulotoxíne. Smiech a iné výrazy tváre sú preto stále možné - bez vedľajšieho účinku v podobe vzniku vrások.

6.1.2 Porovnanie s botulotoxínom - čo je lepšie?

Ako sa však Spilanthol skutočne vyrovná "skutočnému" botulotoxínu? Aké výhody ponúka?

Ako už vieme, parakress podobne ako botulotoxín znižuje svalovú aktivitu. To napína pokožku a zabraňuje tvorbe vrások. Avšak zatiaľ čo botulotoxín takmer úplne paralyzuje svaly na niekoľko mesiacov, pri používaní krémov s paracressom to zostáva zachované. Spilanthol nespôsobuje úplnú paralýzu, ale iba potláča kontrakcie. Vaša tvár preto nevyzerá ako maska a "zamrznutá", ale stále prirodzene. Botulotoxín je svojím spôsobom účinku oveľa agresívnejší ako paracressové sérum. Po injekčnom podaní sa nedá vrátiť späť. Hoci je liečba botulotoxínom minimálne invazívna, stále ide o zákrok a vyžaduje si odborné znalosti ošetrujúceho lekára. Aj preto sú skúsenosti s Paracressom, najmä zo strany žien, veľmi pozitívne.

Lokálny anestetický účinok krému Parakresse nastupuje rýchlo a zvyčajne trvá niekoľko hodín. Skúsenosti s Parakresse ukazujú, že rýchly prienik do kože je zaručený, najmä pri lipozomálnom zložení.

Lipozomálne prípravky uzatvárajú kvapaliny v lipidovej bubline. Ktoré kvapaliny to sú, je pre lipozóm irelevantné. Môžu to byť živiny, minerály alebo vitamíny. V prípade Jambú je účinná látka uzavretá v lipozóme. Syntéza umožňuje lepší transport účinnej látky k cieľu.

Pri použití na citlivú pokožku môže dôjsť k dočasnému začervenaniu. Preto by ste mali začať používať krém Paracress pomaly. Ak ho používate pravidelne, môžete znížiť dávkovanie. Účinok na redukciu vrások zostáva rovnaký. Predávkovanie nie je - na rozdiel od botulotoxínu - kritické ani spojené s negatívnymi účinkami.

6.1.3 Produkty v kozmetickom sektore

Mnohé kozmetické výrobky v súčasnosti obsahujú spilantol ako zložku. Pozitívne skúsenosti s výrobkami s paracressom hovoria samy za seba. Najmä vysoko účinné paracressové sérum spĺňa svoju povesť. Mnohí výrobcovia v kozmetickom priemysle, ako napríklad Biotulin, objavili túto juhoamerickú rastlinu pre seba a s veľkým úspechom ju používajú vo svojich výrobkoch.

6.2 Zdravotnícky sektor

Medicína tiež uvádza pozitívne skúsenosti s paracressom. V tradičnej medicíne je jambú známa najmä ako tzv. "rastlina proti bolesti zubov". Uľavuje od bolesti spôsobenej zubnými problémami alebo zápalom ďasien a používa sa ako anestetikum pri bolesti zubov a ako antipyretikum. Pomáha najmä žuvanie čerstvej alebo sušenej rastliny alebo užívanie extraktu. Inkovia v Peru používali jambú po stáročia pri liečbe bolesti zubov. V Indii je tiež známy analgetický účinok. Výťažky sa používajú ako analgetický ústny gél bez známych vedľajších účinkov.

Rastlina má aj močopudný účinok. Prebytočná voda sa tak môže vyplaviť z tkanív. Keďže moč je po požití jambú mierne okyslený, môže rozpúšťať močové kamene.

Výťažkom z paracress sa v ajurvédskej medicíne liečia aj kožné choroby, ako je svrab alebo psoriáza. Okrem toho sa používajú kvetné hlávky, korene a listy. Výťažkom a koreňmi rastliny sa dá predchádzať aj skorbutu. "Námornícka choroba" je spôsobená nedostatkom vitamínu C a prináša únavu, svalovú slabosť, bolesti kĺbov a svalov, vyrážky na nohách a krvácanie ďasien.

V Afrike a Indii sa jambú používa vo varenej forme na tradičnú liečbu malárie. Ako obzvlášť účinný sa ukazuje spilantol.

Pri reumatických ochoreniach sú postihnuté kĺby a spojivové tkanivo. Listy rastliny sa tradične používajú ako tonikum na liečbu reumatizmu a dny.

Jambú môže dokonca poskytnúť úľavu pri ťažkých ochoreniach tráviaceho traktu, ako je úplavica alebo zápcha. Najmä v juhovýchodnej Ázii je rastlina známa svojimi účinkami. Užívanie extraktu chráni pred prechladnutím alebo chrípkou a ich sprievodnými príznakmi. Experimenty tiež ukázali, že zložka Spilanthes má silný protizápalový účinok. Okrem toho bolo možné preukázať výrazne zvýšený prah bolesti. Rastlina má teda nielen protizápalové vlastnosti, ale aj analgetický účinok. Ak sa užíva Spilanthes acmella - ako sa medzi odborníkmi nazýva paracress -, imunitná odpoveď organizmu je preukázateľne lepšia a rýchlejšia. Paracress je prírodný liek na posilnenie imunitného systému.

7 Výroba produktov z paracress

Zložky rastliny majú rôzne využitie. V súčasnosti je však určite najpopulárnejšie jej použitie vo vysokokvalitných kozmetických výrobkoch, ako je napríklad paracressové sérum. Na získanie cenných zložiek brazílskej rastliny existujú rôzne možnosti. Tu výber extrakčného činidla závisí predovšetkým od následného zamýšľaného použitia. Na krémy s paracressom je potrebný olej, na vodné látky alkoholový extrakt.

7.1 Extrakcia olejom

Na extrakciu lipofilných zložiek sa môže použiť olejový macerát, olejový extrakt. Okrem parakresby je na extrakciu potrebný rastlinný olej podľa vlastného výberu. Paracress sa na niekoľko týždňov zaleje olejom a mal by sa uchovávať na chránenom mieste. Opakované otáčanie alebo pretrepávanie nádoby zlepšuje obsah účinných látok.

Približne po štyroch týždňoch sa olej oddelí od rastlinného materiálu. Výsledný olejový macerát sa môže použiť do mastí alebo balzamov.

7.2 Extrakcia alkoholom

Alkohol môže extrahovať lipofilné a hydrofilné zložky. Pozitívnym vedľajším účinkom je, že alkohol konzervuje nielen extrakt, ale aj kozmetický výrobok. Pri extrakcii z kvetov postačuje obsah alkoholu 30 až 40 %. Je dôležité používať iba etanol.

Samotná výroba je podobná olejovému macerátu: Čerstvý alebo sušený rastlinný materiál zostáva v uzavretej nádobe približne desať dní a musí sa denne pretrepávať.

Po prefiltrovaní pomocou kávového filtra by sa malo vykonať ďalšie filtrovanie pomocou laboratórneho filtra. Týmto spôsobom sa extrakt zbaví všetkých nečistôt. Alkoholové rastlinné výťažky sa nachádzajú najmä v pleťových tonikách, géloch a emulziách, pretože sa nemôžu používať v kozmetike založenej výlučne na tukoch.

7.3 Extrakcia glycerínom

Glyceroly sú vhodnou alternatívou, najmä ak sa musí alebo by sa malo upustiť od alkoholu. Vyrábajú sa rovnakým spôsobom ako pri extrakcii alkoholom. Namiesto alkoholu sa používa glycerín. Jedna nevýhoda glycerolu: vyššia viskozita značne sťažuje filtrovanie.

7.4 Extrakcia hydrolátom

Hydroláty sú vedľajšie produkty vznikajúce pri destilácii éterických olejov. V hydroláte zostáva malá časť esenciálneho oleja. V kozmetike sú hydroláty vysokokvalitnou náhradou vody, a preto sú vhodné najmä do výrobkov obsahujúcich vodu, ako sú toniká alebo gély.

7.5 Priemyselná výroba

Ak sa rastlinný extrakt vyrába v priemyselnom meradle, extrakcia sa vykonáva najmodernejšími postupmi v laboratóriu. Pri šetrných extrakčných procesoch sa cenné zložky parakresy zachovajú a môžu sa potom zapracovať do parakresového krému alebo séra.

8 Záver

Krémy Paracress majú mnoho pozitívnych vlastností. Najmä v medicínskej a kozmetickej oblasti sa ich účinky dali v priebehu výskumov a štúdií nespochybniteľne dokázať. V tradičnej medicíne sa potenciál rastliny prejavuje najmä analgetickými a protizápalovými účinkami. V západnej kultúre sa paracress preslávil ako "prírodný" botulotoxín. Jeho jemne paralyzujúci účinok sa používa ako tajná zbraň v boji proti vráskam a funguje bez vedľajších účinkov. Jemne vyhladzujúci účinok je okamžite viditeľný. A dobré skúsenosti s paracressom spotrebiteľiek hovoria dodatočne za seba.

Vyskúšajte stránku Biotulín a presvedčte sa o účinkoch paracress/spilantolu.

Abonnieren Sie unseren Newsletter, um tolle Angebote nicht zu verpassen!

Inhaltsverzeichnis